Думаю, варта правесьці мадэляваньне працэса ўсталяваньня азотнага цыклу ў розных рэжымах (мала рыбы ў пачатку, многа рыбы, старт штучным унясеньнем аміяку і г.д.). Зраблю гэта пры наяўнасьці свабоднага часу (там нескладаная матэматыка), а для затраўкі прывяду зьмест дыскусіі, якая пачалася
на анлайнеры і ўласна навяла мяне на думку аб неабходнасьці гэтай работы:
Цыркуляцыя набывае значэньне толькі пасьля запуску рыбы. Дагэтуль цыркулюй-не цыркулюй, нічога не памяняецца.
Еще как поменяется. Я имею ввиду аквариум с грунтом и посаженными растениями. Как думаешь долго проживет у тебя свежезапущенный травник без рыб, если включить только свет, без циркуляции воды? Месяц, два а может полгода?
Пакуль будуць унасіцца ўгнаеньні, касіцца трава. А калі пакінуць як ёсьць, то паступова адзін-два віда перамогуць і акварыўм будзе існаваць бясконца доўга, сьвятло будзе забясьчечваць цыркуляцыю вады і навогул транспарт энергіі. Энергія забясьпечыць транспарт рэчываў са старага лісьця на маладое. Атрымаецца нават лепш, чым калі туды пастаянна лазіць і "паляпшаць" нешта.
Запуском аквариума можно считать, время заполнения его водой.
Не-а. Толькі запуск рыб, альбо штучнае ўнясеньне аміяку.
смешно
А нічога сьмешнага. Аб запуску акварыўма гавораць толькі з пункту гледжаньня устанаўленьня ў ім азотнага цыклу за лік нітрыфікацыі (бывае яшчэ і за лік расьлін, толькі ён скарочаны: рыбы->аміяк->расьліны (расьліны не будуць чакаць яго акісьленьня да нітрытаў-нітратаў бактэрыямі, а спажыюць яго ў форме лёгказасвойваемага аміяку-амонію) і не патрабуе часу на ўстанаўленьне, а працуе адразу ж, таму у няма сэнсу ў паняцьці "запуска", як нейкага перыяду ўстанаўленьня біябалансу).
Нейкая мала-мальская цыркуляцыя вады існуе заўсёды. Вада выпараецца з паверхі ад гэтага ахаладжаецца і апускаецца на дно і г. д. Калі грэлка ўключана, то ўсё яшчэ намнога больш відавочна.
Конечно существует. Другой вопрос, эффективность такой циркуляции и ее улучшение. Не было б этой мало-мальской циркуляции в природе, мы бы сейчас ее не обсуждали.
Што такое сама па сабе цыркуляцыя дае?
жизнь на планете. Аквариум закрытая система, и циркуляция(тепло-, био-, массообмен, денитрификация и много е другое осуществляется с помощью циркуляции) просто необходима. Почитайте литературу.
Я б сказаў цыркуляцыя непазьбежна, яе непатрэбна неяк арганізоўваць, яна сама арганізуецца ў тых маштабах, якія неабходны для жыцьця. Дапусьцім, расьліны выелі вакол сябе нейкае рэчыва, яго канцэнтрацыя паменшылася, утварыўся градыент і згодна з законамі прыроды дыфузія гэтага рэчыва ў той аб'ём, дзе яго стала менш павялічылася, вось і цыркуляцыя. Зусім не патрабуецца такая цыркуляцыя, як прапануецца, напрыклад, АДА, каб прадзьвінуць сваю прадукцыю: ліліпайпы там розныя, фільтры і г. д. Для жыцьця і спакойнага павольнага разьвіцьця дастаткова пасіўнай цыркуляцыі, якая узьнікае сама сабой з-за градыентаў тэмпературы і канцэнтрацыі, руха рыб... Для запуска акварыўма яе цалкам дастаткова, абы быў аміяк у сістэме.
График 1. Становление биофильтрации (конечно иммется ввиду что вода не стоячая)
Вось, гэты дадатак у дужках зусім недарэчы. У стаячай вадзе будзе ўсё тое ж самае. А вось, у той вадзе, у якой няма росту аміяку (гэта тут базіс!), ня будзе і росту нітрытаў і, тым больш, нітратаў, адпаведна, нельга паставіць кропку 0 (няма старту).
Очень даже уместное приложение. Помоему вы зациклились на рыбах. Или никогда не наблюдали, что происходит с наполненной водой банкой со временем(даже с дистиллятом).
Я зацыкліўся не на рыбах, а на аміяку, бо гэта ў плане ўстанаўленьня біябалансу ключавы момант. Проста рыбы (калі іх карміць) з'яўляюцца яго крыніцамі.
График 2. Чтоб небыло воопросов, откуда что появляется.
Ну, дык, вось, уважліва паглядзець на схему, і тое, аб чым я распавядаю, стане відавочным.
О! наверное рыб увидели))
Ну, дык так. Калі выключыць рыб, то уся гэтая схема распадзецца, бо расьліны пры распадзе старога лісьця азот не выдзяляюць у форме аміяку, яны маюць механізм транспарту азоту са старога лісьця ў маладое. Для даведкі, напрыклад, жалеза яны так транспартаваць ня могуць, таму і бывае жалезны хлароз.
, аквариум не пустой, вообще-то celticfrost успел посадить
Никаких условий не было, разбирался пример конкретного аквариума. Т.е. потом ты конечно вырулил,
Ну, люблю я дэдукцыю, што зробіш?
но это уточнение нужно было делать сразу (когда говорил о рыбах без ковычек).
Я гэта і зрабіў, вось мае словы наступным сказам пасьля рыб:
Дагэтуль перамешвай-ня перамешвай, аміяку ў вадзе няма і ніякія карысныя бактэрыі не заводзяцца.
zvz, я не согласна, что, если налить воду, запуска без рыб не произойдет. Запуск - это разве только для "рыбных" аквариумов? Растительный аквариум - это разве не аквариум вовсе?
Аня, я ужо, спадзяюся, адказаў на тваё пытаньне (гл. вышэй).
Тем более, запуск рыб производиться по-правилам, постепенно, чуть ли не поштучно. Я согласна - свежая банка без травы и рыб (да даже и с ними) не может носить именно названия "аквариума"...
Дык, а зараз зразумела, чаму паштучна. Таму што, калі запусьціць адразу многа, то канцэнтрацыі шкадлівых аміяка альбо нітрытаў могуць выйсьці за бясьпечныя межы раней, чым разаўецца дастатковая папуляцыя патрэбных бактэрый. Але асноўная мая думка заключаецца ў тым, што калі зусім нікога не запусьціць, то і няма запуску. Няма той часавай кропкі, дзе можна сказаць "вось азотны цыкл пачаў усталёўвацца".
Но тем не менее всегда считала начало жизни банки именно с залития, а не с полного заселения.
Хоць год трымай акварыўм пусты (і без расьлін таксама), а пасьля запусьці адразу многа рыб і праз пару дзён атрымаеш аміячнае альбо праз пару тыдняў нітрытнае атручваеньне. Вось, што я хачу каб усе раз і назаўсёды зразумелі. Што ж тут скажаш? Век жыві, век вучыся.