Виталь, я не согласен. Ранее не клеили по схеме "все на дне", ранее клеили в металлокаркасе.
Я маю на ўвазе з таго моманту, як цэльнашкляныя пачалі клеіць.
Есть давно доказанные истины, к примеру известен факт что силикон на сдвиг не держит и близко так, как на разрыв.
Спасылку.
Возьми руками и попробуй сместить стенки аквы на сдвиг по силикону и увидишь что это легко делать.
Браў, не мог. Іншая справа, што шкло калі яго пачынаеш заламваць (вугал мяняецца), то тады рычаг атрымліваецца вялікі (L/d, L- даўжыня кавалка шкла, d - таўшчыня), і адносна невялікім высілкам можна шоў парваць. А вось, паспрабуй яго парваць чыстым здзьвігам - нічога ня выйдзе. Сілікон - матэрыял ізатропны (не мае выдзеленых накірункаў). Можна паказаць, што дэфармацыя здзьвігу гэта суперпазіцыя дэфармацый расьцяжэньня/сьцісканьня.
При большой длине лицевых стекол и склейке на дне в средней части возникнет выгиб стекла, который ничем не остановишь.
Спыніш. Па-першае, сам шоў, якім шкло прыклеена да дна будзе трымаць. Па-другое, можна наклеіць пласьцінкі шкла, плоскасьцю да дна, тарцом да пярэдняга/задняга. Калі да дна не прыклейваць, то атрымаецца рэбра жорскасьці ў чыстым выглядзе. Пры гэтым пазьбягаем недахопаў схемы "вакол дна", якія такімі пласьцінкамі не вырашаюцца. Яны якасна нічога новага не прыўносяць у гэтую схему, інакш і прыйшлося б клеіць да нярэдняга/задняга шкла, а не да дна.
Это уже ненужное о очень опасное напряжение. при поклейке вокруг дна такого изгиба нет и в помине.
Затое узьнікае дэфармацыя здзьвігу: альбо дно павісае на сьценках, альбо сьценкі павісаюць на дне. Сітуацыя, калі дно і ўсе сьценкі выведзены абсалютна ў адзін узровень магла б паправіць становішча, але скажы са свайго досьведу. У цябе так хоць раз атрымлівалася? Немагчыма выразаць шкло з дакладнасьцю менш міліметра пры даўжынях пад метар і больш. Як правіла, прыходзіцца яшчэ пакруціць шкло, каб больш-менш усё да ўсяго падыходзіла і яшчэ узровень дна для ўсіх сьценак супаў. Прыходзіцца выдзьвігаць проста фантастычныя патрабаваньні па дакладнасьці рэзкі. Чаго дзеля?
Это абсолютный факт. Толщиной стекла не спасешься, я проверял лично, разве что вместо 8мм вклеить 12, но это уже глупо.
На гэта ўжо адказваў.
Поэтому я ответственно заявляю, что схема на дне не годится категорически для больших акв.
Не згодзен. Гэтая схема прынцыпова лепшая за вакол дна. "Вакол дна" не горшай бывае толькі ў тым выпадку, калі няма дэфармацый здзьвігу ("ідэальны нулявы ўзровень"). А паколькі няма нічога ідэальнага, то і схема "вакол дна" заўсёды горшая за "ўсё на дне". У схеме "вакол дна" дэфармацыя здзьвігу дапамагае дэфармацыі расьцяжэньня парваць шоў. А ў схеме "ўсё на дне" дэфармацыя сьцісканьня (весам шкла) перашкаджае дэфармацыі здзьвігу парваць шоў. Гэта прынцыповая розьніца. Там абодва віда дэфармацый дзейнічаюць у адным напрамку, а тут - насустрач.
Профи аквариумостроение это особо отмечают.
Хто? Андрэй, не так многа ёсьць прОфей прафЕй цябе. Чым ТЫ гэта аргументуеш?
Я никогда не видел фирменного аквариума, склеенного по такой схеме, объемом от 200 литров.
Ну, я навогул нямнога фірменных бачыў. Думаю, тут варта яшчэ папрасіць у супальнасьці фактаў.
Эта схема для малых объемов и только для них.
Андрэй, мяне цікавяць не сьцьвярджэньні, а аргументы.
Стяжки и ребра как раз важны и то что автор предлагает клеить их на боковых стеклах в стандартных аквах говорит о том, что он не понимает принцип действия.
Магчыма, яны залішнія тут, але "запас бяды ня чыніць".
Дно выполняет роль ребра жесткости для нижней части стекла, как и само ребро жесткости в верхней части аквы. Наклеить ребро (дно) по предлагаемой схеме значит тоже самое что наклеить ребро жесткости не по классической схеме, а сверху лицевого стекла. Это абсурд, оно работать не будет.
Будзе. У мяне няма дадзеных аб напружаньні на разрыў пры расьцяжэньні і здзьвігу, а вось інфармацыя аб модулі Юнга ёсьць: яны аднолькавыя, што на расьцяжэньне, што на здзьвіг. Модуль Юнга, думаю, памятаеш што такое?
Есть варианты обхода этой проблемы, но они создают трудности и усложняют конструкцию там, где можно обойтись мизерными изменениями в схеме поклейки.
Наклеіць пласьціну шкла кшталту рэбра шорскасьці па самаму дну - гэта зусім не ўскладненьне. І аднім гэтым усё вырашаецца.